Si vous pensez déjà à vous transformer en un cordon-bleu pour faire plaisir à votre famille, voici pour vous une recette très appréciée des fins gourmets et facile à cuisiner : le gravlax de saumon ou de truite. Ces étapes claires et détaillées sont faciles à réaliser. Il ne vous reste qu’à choisir les bons ingrédients, à enfiler votre tablier, et à vous lancer !

Un peu d’histoire sur le gravlax de saumon

Le gravlax n’est que du saumon mariné à la façon des pays scandinaves et nordiques. Autrefois, les habitants de ces terres glaciales disposaient dans des écorces de bouleau, les filets de poisson préalablement assaisonnés. Ils conservaient ensuite l’ensemble dans un trou creusé dans la terre, puis le retiraient le lendemain pour avoir du gravlax.

De nos jours, le réfrigérateur pourrait très bien servir à garder la préparation au frais. Le gravlax est très facile à cuisiner, et sa préparation dure au plus 15 minutes. Chaque personne est libre du choix des ingrédients à utiliser pour assaisonner son saumon. De nombreuses personnes utilisent notamment du cumin, de la muscade, des épices comme le poivre, etc. Le plus important dans cette recette, c’est le filet de saumon et le mélange à quantités égales sucresel qu’il vous faudra réaliser avec justessse.

Recette de gravlax de saumon pour 16 personnes

Temps de préparation : 15 minutes.

Ingrédients :

  • 1 kg de saumon frais sans les arrêtes, et avec la peau ;
  • 400 grammes de sel ;
  • 400 grammes de sucre ;
  • 20 tours de moulin à poivre ;
  • Une cuillerée à café de baies roses ;
  • Une branche d’aneth effeuillée, lavée et séchée par un torchon propre équivalent à 50 grammes ;
  • De la cannelle.

Préparation :

Le plat à four est idéalement préconisé pour la préparation du gravlax de saumon. À défaut, vous pourriez vous servir d’un plat à bord relevé. Déposez-y le filet de saumon.

Dans votre récipient préalablement apprêté, préparez une marinade. Pour ce faire, versez-y les ingrédients que sont : le sel, le sucre, le poivre, la cannelle et quelques feuilles hachées d’aneth. Mélangez le tout.

Renversez ce mélange sur le filet de saumon côté chair et recouvrez hermétiquement l’ensemble du récipient avec du film plastique.

Disposez sur le saumon recouvert du film plastique, un objet d’une certaine lourdeur. Son rôle sera de plaquer le saumon dans le mélange pour bien faire pénétrer la saveur des différents composants dans le poisson afin qu’il soit parfaitement aromatisé.

Mettez la préparation dans le réfrigérateur pendant au minimum 12 heures de temps. Il est plutôt recommandé de le conserver pendant 24 h. Mais, n’excédez jamais 48 heures pour cette recette.

Le temps passé, ressortez votre préparation du réfrigérateur, retirez le poisson, nettoyez-le et placez-le au fond d’une belle assiette. Votre gravlax de saumon est prêt à être dégusté.

Puis-je remplacer le saumon par la truite dans ma recette

À de nombreux égards, le saumon peut-être valablement remplacé par la truite saumonée. En effet, la truite saumonée est une truite d’élevage qui a été nourrie avec des aliments riches en carotène afin de lui donner une couleur rose. Ainsi, la truite saumonée jouit d’un aspect, d’une texture et d’un goût très proches de ceux du saumon. Certains diraient que la truite possède un goût plus fin que le saumon.

Si vous craignez pour le goût de la truite (parce qu’elle aurait la réputation d’un mauvais arrière-goût),  ne vous en faites pas. En effet, l’arrière-goût de vase généralement reconnu de la truite provient du fait qu’elle est pêchée d’une rivière et qu’elle est mal nettoyée, ce qui lui laisse une saveur mal-appréciée. Avec la truite saumonée, ce problème ne se pose pas d’autant plus qu’elle est le produit d’un élevage.

De ce fait, on conclut que le saumon peut-être valablement remplacé par la truite saumonée dans de nombreuses recettes culinaires, en particulier dans du gravlax de saumon.

Quelques accompagnements préconisés pour le gravlax de saumon ou de truite

Vous pouvez servir le gravlax en entrée avec de la salade verte et de la vinaigrette. Vous pouvez aussi le servir sur des toasts accompagnés d’une bonne sauce norvégienne.

Le lien suivant : https://youtu.be/S8KoNpO0roI est celui de la vidéo pour la préparation du gravlax de saumon suivi de la préparation d’une sauce accompagnatrice.

144 Commentaires

  1. I and also my guys happened to be checking out the best key points found on the blog then suddenly got a horrible feeling I had not expressed respect to you for those secrets. Those young men are actually thrilled to see them and have in effect in actuality been loving these things. Many thanks for truly being so accommodating as well as for finding certain terrific issues millions of individuals are really eager to be informed on. My personal sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

  2. What i don’t realize is in truth how you are now not actually much more smartly-preferred than you may be now. You are so intelligent. You know therefore considerably on the subject of this matter, made me for my part believe it from so many numerous angles. Its like women and men are not involved until it?¦s one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs great. All the time handle it up!

  3. I’m the business owner of JustCBD brand (justcbdstore.com) and I am currently aiming to broaden my wholesale side of company. I really hope that someone at targetdomain can help me . I thought that the most effective way to accomplish this would be to connect to vape stores and cbd retailers. I was hoping if anybody could suggest a dependable website where I can get Vape Shop Business Sales Leads I am presently considering creativebeartech.com, theeliquidboutique.co.uk and wowitloveithaveit.com. Not sure which one would be the most ideal choice and would appreciate any guidance on this. Or would it be easier for me to scrape my own leads? Ideas?

  4. I must convey my passion for your kind-heartedness for women who should have assistance with the area of interest. Your very own dedication to getting the message all through became incredibly practical and have in every case made many people just like me to realize their endeavors. Your entire warm and helpful guideline implies this much a person like me and a whole lot more to my office workers. Regards; from all of us.

  5. May I simply say what a comfort to uncover someone that really knows what they’re discussing over the internet. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to look at this and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular given that you definitely have the gift.

  6. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

  7. I have to voice my love for your kind-heartedness giving support to persons who absolutely need help on this particular matter. Your very own commitment to passing the solution all-around was quite informative and has really permitted many people like me to realize their ambitions. This valuable help indicates a whole lot to me and still more to my office workers. Thanks a lot; from each one of us.

  8. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  9. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been doing a little research on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this matter here on your web page.

  10. Next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read through, nonetheless I actually believed you would have something useful to say. All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you weren’t too busy seeking attention.

  11. Thanks a lot for providing individuals with remarkably brilliant chance to discover important secrets from this website. It is often very beneficial plus stuffed with fun for me personally and my office acquaintances to search your website at minimum thrice per week to learn the latest guidance you have got. And indeed, I am also actually amazed with all the tremendous knowledge you serve. Some 4 points in this posting are honestly the most beneficial I’ve had.

  12. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is attractive, your authored material stylish.

    nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be
    delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a
    lot often inside case you shield this hike.

  13. Amazing blog! Do you have any hints for aspiring writers?

    I’m planning to start my own site soon but I’m a
    little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform
    like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there
    that I’m completely confused .. Any tips? Bless you!

  14. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
    My blog has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot
    of it is popping it up all over the web without my
    agreement. Do you know any ways to help stop content from
    being stolen? I’d genuinely appreciate it.

  15. Very good website you have here but I was wondering
    if you knew of any message boards that cover the same topics discussed here?
    I’d really love to be a part of online community where I can get comments from other experienced people that share the same
    interest. If you have any suggestions, please let me know.
    Thanks a lot!

  16. Hey would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!|

  17. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100 positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Kudos